Kenn Harper (1986): Giv mig min far Beretning om New York-eskimoen Minik Oversat fra amerikansk af Lilian Cipikoff

Fra polarforskningens guldalder får vi nu den forbavsende og hidtil aldrig fortalte beretning om en ung eskimodreng fra det nordvestlige Grønland – Minik – som i 1897 sammen med sin far og fire andre blev taget med til Amerika af polarforskeren Robert Peary. Eskimoerne blev overdraget American Museum of Natural History som ”studieobjekter”. Fire af gruppens medlemmer, deriblandt Miniks far, døde hurtigt af en influenzatype, de ikke var modstandsdygtige over for. Den femte overlevede og vendte tilbage til Grønland. I de 12 år, Minik var den eneste eskimo i New York City, blev han udstillet for et betalende publikum, undersøgt af læger og videnskabsmænd og forkælet af mange damer af det fine selskab. Den familie, der adopterede ham, mistede hele sin formue, og Miniks egen tilværelse blev knust, da han opdagede at skelettet af hans far var udstillet i Museum of Natural History. Efter adskillige forgæves forsøg på at skaffe sig skibslejlighed tilbage til Grønland, vendte han omsider hjem i 1909, og det lykkedes ham igen at lære sit modersmål og de jagtfærdigheder, som var nødvendige for at overleve. Alligevel følte han sig ikke mere hjemme i Arktis end i New York, og i 1916 rejste han tilbage til Amerika.

Blog Image