Marion Zimmer Bradly: ”Tågerne omkring Avalon (4 bind) På dansk ved Søren Vinterberg

Når slottet Camelot kommer på tale, er de der med det samme. Sagnfigurerne, der skabte myter og eventyr i feudaltidens England. Arthur, ridderne om det runde bord, Lancelot og Merlin… alle sammen mænd, der i fortællinger fremstår som ikoniserede helte. Kvinderne, derimod, var ofte henvist til rollen som fnisende og jomfruelige ungmøer uden megen substans andet end at være attråværdige for de brunstige riddere. Ikke fordi det er noget galt i det billede, men forfatteren Marion Zimmer Bradley mente nu nok, at der kunne spindes andre eventyrlige tråde på den romantiserede periode, hvor England var splittet mellem kristendommen og de okkulte naturfolk og truet af saksernes barbariske invasioner. Således valgte hun at skrive den populære Avalon-serie, hvor hun satte kvinderne i rampelyset, og hvor magi, mystik og metafysik var blandt de sanselige tråde, som læseren kunne nyde.

I Tågerne omkring Avalon fortælles historien om Kong Arthur, troldmanden Merlin og den ædle ridder Lancelot fra en kvindelig synsvinkel. Her er det ikke ridderne og deres bedrifter der er i fokus, men sammensmeltningen mellem kristendom og gammel naturreligion og det dertil hørende magtspil mellem troldkvinderne (og søstrene) Viviane, Morgause og Igraine. Viviane vil for alt i verden bevare den gamle naturreligion, Morgause vil have magt og Igraine vil helst bare være i fred. I duellen mellem disse intrigante og nådesløse kvinder involveres naturligvis Kong Arthur, hans søster Morgaine, deres søn Mordred, Lancelot, Arthurs dronning Gwenwyfar, samt en række andre uheldige stakler.